Alle foto's op de site zijn geplaatst met toestemming van ouders of verzorgers en cliƫnten zelf. De foto's zijn beschermd tegen kopiƫren volgens copyright!

donderdag 19 februari 2015

Honden en empathie

Beschikken honden over empathie? Mensen die zelf een hond als huisdier hebben, zullen deze vraag niet lastig te beantwoorden vinden. Maar hoe zit dat eigenlijk wetenschappelijk?
Lange tijd is men ervan uitgegaan dat dieren niet in staat zijn tot het voelen van emoties en werd er gedacht dat er ook maar een zeer beperkte intelligentie aanwezig kon zijn bij dieren.
De Nederlandse biologen als Frans de Waal en Jan van Hooff, hebben een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek naar de mogelijkheid van empathie bij dieren. Zij hebben aangetoond dat primaten (apen) in staat zijn tot invoelen.
Maar hoe stel je vast of een dier tot empathie in staat is?
Wij mensen hebben de neiging om zelf te gaan geeuwen als wij iemand anders zien geeuwen. Dit heet besmettelijk geeuwen. In studies met mensen heeft met vastgesteld dat mensen vaker last hebben van besmettelijk geeuwen als zij iemand zien geeuwen waarmee ze een emotionele band hebben. Hieruit blijkt dat het besmettelijk geeuwen een relatie heeft met het vermogen tot empathie. Besmettelijke geeuwen wordt veroorzaakt door spiegelneuronen in onze hersenen.
Dr. Daniel Siegel heeft onderzoek gedaan naar spiegelneuronen.  In   DIT FILMPJE   legt hij uit wat spiegelneuronen zijn. 
Spiegelneuronen zorgen er niet alleen voor dat wij het gedrag nadoen, maar het is de poort naar empathie en compassie, volgens Siegel. Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar spiegelneuronen bij honden, is het aanneembaar dat ook deze dieren beschikken over spiegelneuronen, empathie en compassie. Volgens  Joly-Mascheroni, Senju en Shepherd (2008) is het aanneembaar dat honden de vaardigheid hebben ontwikkeld om menselijke acties te spiegelen en zelfs hun eigen gedrag hieraan aan te passen. Recent onderzoek van Ludwig Huber (the Clever Dog Lab) heeft zelfs aangetoond dat honden de emoties van gezichten van mensen kunnen aflezen.
Maar zelfs het geluid van een huilende baby zorgt al voor een duidelijke reactie bij een hond, zoals dit filmpje    HIER   laat zien.

Het inspelen op de gevoelens van het kind, door de hond, is wat ik zie bij mijn honden als ik met hen aan het werk ga met de kinderen. Ze voelen de kinderen aan en reageren op hen. Is een kind triest, dan zal de hond gek gaan doen om het kind op te vrolijken. Is het kind agressief zal de hond het kind negeren, zodat het kind leert eerst zichzelf weer onder controle te krijgen. Dit alles gaat op een zeer natuurlijk en speelse manier. Het kind wordt zich zo bewust van zijn eigen gedragingen en/of emoties en zo ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.




Joly-Mascheroni R.M., Senju A., Shepherd A.J. (2008) Dogs catch human yawns. Biol Lett 4:446–448

Silva K.,  Bessa J.,  Sousa de L. (2012) Auditory contagious yawning in domestic dogs (Canis familiaris): Wrst evidence for social modulation. Springer-Verlag: Anim Cogn 15:721–724

Waal, de F. (2009) Een tijd voor empathie. Amsterdam/Antwerpen: Contact

Yong, M.H., & Ruffman, T. (2014) Emotional contagion: Dogs and humans show a similar Physiogical response to human infant crying. Amsterdam-Elsevier: Behavioural Processes, 108, 155-165.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten